Moderátor: Moderators
cUggIO píše:Pani neviete o nejakej knihe kde su dobre napisane akordy na gitaru a aj stupnice? Chcem knihu, nie internetovy odkazlebo na nete to je vsade to viem, ale chcem to mat dostupne aj v miestach kde neni PC a pod.
Mal som taku prastaru oranzovu kde bola kopa akordov ale stratil som jupreto teraz hladam nahradu....
whisky píše:tak si to vytlacono sa to mozno nezda, ale je to vsetko velmi jednoduche. Kazdy akord ma 4 obraty na hmatniku(ostatne sa opakuju(oktava vyssie). takze ako na akordy? ja som sa to ucil takto:
Zober si G kvint akord: zakaldny obrat ktory pozna kazdy je
3
0
0
0
2
3
- tento akord mozes zahrat na celom hmatniku nasledovnych obratoch.
3
3
4
5
5
3
-
7
8
7
9
10
7
-
10
12
12
12
10
10
-
toto ti ako zakald staci. Zahras G kvint akord vsade na hmatniku. ostane kvint akordy zahas uz len tym ze posunies ruku, na ktoromkolvek mieste kde sa ti to hodi. takze ak to chytis toto do ruky, hras durove akordy kde len chcesostane akordy odvodene od Duroveho zahras len pridavanim niektorych tonov.
kvint akord je suzvuk 3 tonov, takze 4, 5,6 zvuk dostanes pridanim dakeho tonu. Cize tam hore co som uviedol tie obraty uz len pridas alebo odtiahnes prst:) (odorucam sa stym hrat, experimenotvat vela sa tak naucis).
Na tej stranke to je velmi dobre ukazane , v tych arpeggiach. rovnako postupujes aj pri mollovych.
Pri stupniciach je to uplne rovnake - nauc sa par prstokladov , hlavne pentatoniku lebo od pentatoniky odvodis priadnim tonov vsetky ostatne stupnice.
Podla mna ti ani knihu netreba, staci si sadnut nato s gitarou na dva nich nech sa ti to dostane do ruky a uz len vela cvicit
vela stastia
KuboG píše:cUggIO píše:Pani neviete o nejakej knihe kde su dobre napisane akordy na gitaru a aj stupnice? Chcem knihu, nie internetovy odkazlebo na nete to je vsade to viem, ale chcem to mat dostupne aj v miestach kde neni PC a pod.
Mal som taku prastaru oranzovu kde bola kopa akordov ale stratil som jupreto teraz hladam nahradu....
Andršt Jazz Rock Blues diel II, zajtra Ti ukážem.
whisky píše:A to H zamienane za B ma tiez irituje, ako sa inak v amerike potom oznacuje znicezene H(pre nich B) ?
Wikipedia píše:1, Ak je základný tón zároveň basovým tónom ide o kvintakord. 2, ak je basový tón vzdialený od základného o terciu nadol ide o sextakord. 3, ak je basový tón vzdialený o kvintu nadol od základného tónu ide o kvartsextakord.
Polymer píše:Vahal som,ze ako to oznacit, lebo v rockovej hudbe (vychadzajuc zo zapadnej hudobnej teorie) sa pouziva B, u nas zase H, priklonil som sa k B, kedze s tym sa v rockovej gitarovej hudbe castejsie amatersky gitarista stretne, ale odteraz uz pouzivam na fore H, aby som nevyvolaval konflikty
To plach, whisky, weeest: Uz mam v tom jasno, trochu som to zle pochopil, ospravedlnujem saZakladny ton napr. akordu D bude vzdy zaroven aj basovym tonom, pri obratoch ide o to, ze su tony akordu porehadzovane co do poradia od najnizsieho po najvyssi, teda ako ste vraveli.
Trochu z Wikipedie:Wikipedia píše:1, Ak je základný tón zároveň basovým tónom ide o kvintakord. 2, ak je basový tón vzdialený od základného o terciu nadol ide o sextakord. 3, ak je basový tón vzdialený o kvintu nadol od základného tónu ide o kvartsextakord.
Cize ak sa bavime o kvintakorde D, basovy ton by mal byt D, autor temy sa pytal na akordy vo vyssich polohach, teda nie vyslovene na obraty.
Zpět na Gitarove techniky a teoria
Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 1 návštěvník