Domáce štúdio (2.čas - SOFTWARE)

domáce štúdio, rady, tipy, riešenie problémov, softvér, hardvér

Moderátor: Moderators

Příspěvekod rady » úte lis 22, 2005 15:35

ja mám svoj domáci softvér kúpený (FL Studio + SampleTank) a vôbec sa za to nehanbím. podľa mňa je scestné kradnú ho len preto, že je to jednoduché a nikto ma nepríde skontrolova. nikto nehovorí, že si máš kúpi drahý protools. veď choď zajtra do obchodu, ukradni si jednu zvukovku, potrebuješ predsa ma doma nízku latenciu, nie? výrobca na tom vôbec nestratí, veď ho živia profesionáli, ktorí kupujú kvantá zvukoviek, nie?... softvér sa dá strašne jednoducho zohna nelegálne a preto si ľudia ako ty vsugerovali myšlienku, že to vlastne vôbec nevadí a je to normálne...
rady
 
Příspěvky: 130
Registrován: pon říj 04, 2004 07:00
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod vid » úte lis 22, 2005 18:38

mno, ja to z moralneho hladiska ako kradez, neberiem. A to som programator, cize ten kto by to z moralneho hladiska mal jediny pocitovat. Tolko kolko ma problem realne naklady sa bezproblemov uzivi predajom na komercne ucely, na nekomercne nech si moje programy pouziva kto chce, tie penieze idu len na platy (nenazranost) manazerov a riaditelov ktori nic netvoria (takzvane nam vytvaraju podmienky nech mozeme tvorit, ale da sa to aj bez toho zjavne ...).

Myslim ze kazdy programator (kazdy kto sa rozumie do pocitacov) pouziva tolko nelegalneho softu ze to ospravedlnuje to ked mu niekto takto tzv. "ukradne" jeho soft. Ale sak vec nazoru
vid
 
Příspěvky: 1083
Registrován: stř lis 16, 2005 14:57
Bydliště: Myjava, obcas BA

Příspěvekod rady » úte lis 22, 2005 20:56

prepáč, neuvedomil som si, že si vykorisovaný pracovitý chudáčik, ktorý robí na nenažraných podnikateľov a sám pritom nemá čo do úst... veď buď manažér ty;), kto a čo ti v tom bráni?

si programáor a si platený za to, že vytvoríš program pre niekoho, ktorý sa rozhodne ako s ním naloží. ty už nemáš právo zasahova do nakladania s programom, ten sa stáva majetkom toho, pre koho si ho spravil. aspoň väčšinou to tak je. alebo programátoti z microsoftu rozhodujú o licenčnej politike?? ja by som si a teda ako programátora nenajal alebo nezamestnal, pretože by som si nebol istý, že nedáš program len tak aj tretím osobám... keď nemáš na taký softvér, ktorý by si chcel na robenie hudby, tak ju nerob - alebo kradni (morálne aj zákonne).
rady
 
Příspěvky: 130
Registrován: pon říj 04, 2004 07:00
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod vid » úte lis 22, 2005 23:16

prepáč, neuvedomil som si, že si vykorisovaný pracovitý chudáčik, ktorý robí na nenažraných podnikateľov a sám pritom nemá čo do úst...

to som tym nechcel povedat, som na tom este dobre, aj ked je pravda ze robim na nenazranych podnikatelov. a dojebavat bez inde

veď buď manažér ty;), kto a čo ti v tom bráni?

Ani nechcem byt

si programáor a si platený za to, že vytvoríš program pre niekoho, ktorý sa rozhodne ako s ním naloží. ty už nemáš právo zasahova do nakladania s programom, ten sa stáva majetkom toho, pre koho si ho spravil.

samozrejme, ale nie moralnym majetkom. Moralne je to stale moj program, pre majitela je to zhruba nieco ako jogurt.

keď nemáš na taký softvér, ktorý by si chcel na robenie hudby, tak ju nerob - alebo kradni (morálne aj zákonne).

a presne pre toto nemam rad tento system - to podla teba hudbu maju robit len bohati? To je akoze spravodlivejsie?

PS: ak planujes pokracovat v debate tak to sprav novy thread nech moc neofftopicujeme.
vid
 
Příspěvky: 1083
Registrován: stř lis 16, 2005 14:57
Bydliště: Myjava, obcas BA

Příspěvekod muziker » stř lis 23, 2005 12:03

hosi hosi, tato tema zjavne nevedie k ziadnemu pozitivnemu vysledku. jednoducho treba prijat fakt, ze v tejto otazke existuju odlisne nazory a nema cenu sa tu donekonecna natahovat. tento spor vyzeral podobne aj na inych (SK/CZ) forach.

navrhujem vratit sa k veci - Audio SW a vase postrehy, napady, tipy, rady

marek
Uživatelský avatar
muziker
 
Příspěvky: 1553
Registrován: pát kvě 07, 2004 09:09

Příspěvekod vid » stř lis 23, 2005 13:13

no tak ja mam skusenosti len s 1snimacovou jolankou cez guitar fx3 (kde som nedokazal z toho dostat normalny zvuk) a cez guitar fx box (kde je vysledok o dost lepsi, da sa to pocuvat). Je celkom jednoduchy ale v podstate viacej ani nepotrebujem kym si len tak pre seba hram. Pri domacom studiu samozrejme tento nestaci.

Skusal som aj GNUitar v linuxe ale tam som nevedel vobec nic... ani cez to prepchat cisty signal
vid
 
Příspěvky: 1083
Registrován: stř lis 16, 2005 14:57
Bydliště: Myjava, obcas BA

Příspěvekod rady » stř lis 23, 2005 14:20

na gitaru je dos softwaru aj zadarmo, stačí dostatočne googli, špičkový je amplitube uno... musím vypichnú Line6 GuitarPort - je to vlastne externá zvukovka so softvérom, ktorý má veľmi pekné funkcie. zvukovo sa jedná o PODxt, podľa mňa je zvukovo najlepším gitarovým softwarom pre pc. www.guitarport.com

čo sa týka hudobného softu na domáce použitie, som zástanca FL Studia - je jednoduchý, pritom má všetky bežne potrebné funkcie a aj veľa navyše. natívne pluginy sú dos kvalitné, pritom majú minimálne požiadavky na výkon pc. v nahrávaní audia je stále FL trošku neohrabaný, nepodporuje 24bit záznam, ale to je asi jediná výtka, ktorú mám. upgrade na vyššie verzie je zadarmo, čo je veľké plus. práca s ním je pre mňa omnoho kreatívnejšia ako s inými programami... cena je tuším stále 150USD
rady
 
Příspěvky: 130
Registrován: pon říj 04, 2004 07:00
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod muziker » stř lis 23, 2005 16:37

vid píše:no tak ja mam skusenosti len s 1snimacovou jolankou cez guitar fx3 (kde som nedokazal z toho dostat normalny zvuk) a cez guitar fx box (kde je vysledok o dost lepsi, da sa to pocuvat). Je celkom jednoduchy ale v podstate viacej ani nepotrebujem kym si len tak pre seba hram. Pri domacom studiu samozrejme tento nestaci.

Skusal som aj GNUitar v linuxe ale tam som nevedel vobec nic... ani cez to prepchat cisty signal


na gitaru je fajn aj Guitar Rig od Native Instruments (aktualne vo verzii 2)- SW + HW pedal.

osobne robim uz druhy rok na Ableton Live (4 a teraz 5.0.2). predtym som pouzival asi 4 roky Emagic Logic Audio (od 4.1.1 az po 5.5.1 - poslenda verzia na PC). OS pouzivam WinXP HE.


marek
Uživatelský avatar
muziker
 
Příspěvky: 1553
Registrován: pát kvě 07, 2004 09:09

Příspěvekod vid » stř lis 23, 2005 19:27

na gitaru je fajn aj Guitar Rig od Native Instruments (aktualne vo verzii 2)- SW + HW pedal.

Nie ak mas notebook s AC'97 na ktoru su iba generic (tj. pomale) ASIO drivre, s tou latenciou sa neda hrat. Rozmyslam o PCMCIA zvukovke, ale asi najskor budem vrazat do komba. Ale inak vsetci odporucaju prave ten
vid
 
Příspěvky: 1083
Registrován: stř lis 16, 2005 14:57
Bydliště: Myjava, obcas BA

Příspěvekod muziker » stř lis 23, 2005 21:36

vid píše:
na gitaru je fajn aj Guitar Rig od Native Instruments (aktualne vo verzii 2)- SW + HW pedal.

Nie ak mas notebook s AC'97 na ktoru su iba generic (tj. pomale) ASIO drivre, s tou latenciou sa neda hrat. Rozmyslam o PCMCIA zvukovke, ale asi najskor budem vrazat do komba. Ale inak vsetci odporucaju prave ten


to, ze mas zlu zvukovku nemeni nic na veci, ze Guitar Rig je kvalitka :)

marek
Uživatelský avatar
muziker
 
Příspěvky: 1553
Registrován: pát kvě 07, 2004 09:09

RE: vid

Příspěvekod Predator » čtv lis 24, 2005 08:59

Skús na AC97 použi driver Asio 4all - to by ti malo zabezpeči latenciu cca 4 až 5 ms. Odskúšané a overené na domácom kompe s AC97. Samozrejme, nesmieš zabudnú nastavi tento driver ako defaultný v Cubase, ináč ti bude bra defaultne systémový štandardný driver.
Predator
 
Příspěvky: 2614
Registrován: úte črc 20, 2004 10:21
Bydliště: Východoslovenský kraj

Příspěvekod vid » čtv lis 24, 2005 09:54

dik, ehm co je Cubase?
vid
 
Příspěvky: 1083
Registrován: stř lis 16, 2005 14:57
Bydliště: Myjava, obcas BA

Příspěvekod Predator » čtv lis 24, 2005 10:48

Cubase je HDR program, teda audio+MIDI sekvencer. Ale môže to by v zásade akýkoľvek iný program, čo podporuje ASIO. V tomto článku sa o tom niečo píše ...
Predator
 
Příspěvky: 2614
Registrován: úte črc 20, 2004 10:21
Bydliště: Východoslovenský kraj

Příspěvekod vid » čtv lis 24, 2005 18:55

aha, cez ten sa da realtime hrat? Vzdy som myslel ze je to len na postrihanie zvukov. Ja som to akosi rozbehal cez guitar rig s nejakym generic driverom ale bola hrozna latencia...
vid
 
Příspěvky: 1083
Registrován: stř lis 16, 2005 14:57
Bydliště: Myjava, obcas BA

Příspěvekod muziker » čtv lis 24, 2005 21:50

vid píše:aha, cez ten sa da realtime hrat? Vzdy som myslel ze je to len na postrihanie zvukov. Ja som to akosi rozbehal cez guitar rig s nejakym generic driverom ale bola hrozna latencia...


generic driver bude asi WDM, treba si zohnat ASIO 4 ALL. tu na fore je niekde odkaz

marek
Uživatelský avatar
muziker
 
Příspěvky: 1553
Registrován: pát kvě 07, 2004 09:09

Příspěvekod vid » pát lis 25, 2005 11:01

neboj, viem guglit ;). ale dik, som na ten guitar rig zvedavy

[EDIT] no uz som to vyskusal, aj ked teraz mam jedine vstupne zariadenie len sluchatka :), ale zda sa ze cez G-RIG je latencia nizka. Este uvidim ked zacnem rychlejsie hrat co to povie, takto to tazko pocitit.[/EDIT]
vid
 
Příspěvky: 1083
Registrován: stř lis 16, 2005 14:57
Bydliště: Myjava, obcas BA

Příspěvekod muziker » pát lis 25, 2005 12:38

vid píše:neboj, viem guglit ;). ale dik, som na ten guitar rig zvedavy

[EDIT] no uz som to vyskusal, aj ked teraz mam jedine vstupne zariadenie len sluchatka :), ale zda sa ze cez G-RIG je latencia nizka. Este uvidim ked zacnem rychlejsie hrat co to povie, takto to tazko pocitit.[/EDIT]


digitalne zalezitosti nie su ani tak o reakcii na hru (na to treba poriadny lampovy aparat) ako o zvuku, ktory vie byt niekedy na nerozoznanie od originalu.

marek
Uživatelský avatar
muziker
 
Příspěvky: 1553
Registrován: pát kvě 07, 2004 09:09

Příspěvekod JackDanielsL » pát pro 02, 2005 13:06

Zdarecek chcel by som sa spytat ci karty od m-audia napr. rada audiophile podporuje Pro Tools aj hardwerovo
JCM800-kopia,Kitty Hawk quatro preamp,crybaby,smal stone,DE-7,2x12 eminence governor+vintage30

Aria PE series(LP)
Vintage LP Goldtop
JackDanielsL
 
Příspěvky: 58
Registrován: pon led 31, 2005 13:27
Bydliště: Kosice

Příspěvekod daredevil » pát pro 02, 2005 13:58

Kukni sa sem

http://www.digidesign.com/products/mpow ... /index.cfm

tu je zoznam vsetkych m-audio interfaceov na ktorych spustis pro tools m powered.
---------------------------------------

STAVIAME NOVE STUDIO !!!!
daredevil
 
Příspěvky: 939
Registrován: pon led 17, 2005 17:23
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod key » pát pro 02, 2005 19:03

muziker píše:
vid píše:
muziker píše:
vid píše:preboha ludia, to chcete naozaj za tie veci platit?!? Ved kym s tym nepodnikate ma to kazdy na haku...

?
marek

Myslel som tym ze osobne by som si ten program asi nezhanal legalne, kym by som s tym nesiel nejko verejne podnikat. Ak si niekto robi male miestne studio kde bude sebe a par spriatelenym kapelam nahravat tak nikdy nikto na nho neposle ziadnu softverovu kontrolu.

Ale samozrejme je to nelegalne a preto sa to nesmie takze nic ;).

Ja len ze ta firma si uz urcite na svoj program zarobila vdaka velkym zakaznikom a preto pytat rovnake peniaze za "sukromne" pouzitie je trochu monopolizmus. Urcite to osobne nepovazujem za kradez.


to je vec nazoru, z pravneho a moralneho je to kradez.

marek


Nazdar páni, vidím že to tu vrie pri tejto zaujímavej debate ohladne legálnych a nelegálnych soft.;))
Prosím však o radu a pomoc.
Počul som, že EMAGIC LOGIC 5.5.1 je vážne dobrý program, ale pre PC už skončili vývoj.
A teraz otázka, nevlastní náhodou niekto nejakú verziu EMAGIC LOGIC, samozrejme legálne, pretože by som veľmi rád kúpil takýto soft.
Samozrejme od človeka, ktorý robí s niečím novým, možno lepším a logicky už nepoužíva EMAGIC LOGIC.
Ďakujem.
key
 
Příspěvky: 3
Registrován: pát pro 02, 2005 16:49
Bydliště: TRNAVA

PředchozíDalší

Zpět na Home Recording

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků