Kompresor pred nahratim spevu

domáce štúdio, rady, tipy, riešenie problémov, softvér, hardvér

Moderátor: Moderators

Kompresor pred nahratim spevu

Příspěvekod Rudko7 » sob led 12, 2013 11:45

Cavte
Potreboval by som radu ohladom nejakeho kompresoru na spev nie VST plugin ale program(nieco ako GTR3), ktory mi pojde priamo cez kompresor do nahravacieho programu. Potrebujem to kvoli max spickam pri speve aby som si vedel nastavit vstupnu hlasitost na zvukovej karte. Ak poznate nejake dajte sem pls linky. DIK
Rudko7
 
Příspěvky: 13
Registrován: čtv zář 25, 2008 14:31
Bydliště: HC

Příspěvekod filozof2 » sob led 12, 2013 15:57

To ze GTR3 sa predava ako "Standalone ready" este neznamena ze to nie je VST plugin a naopak ak je nieco VST plugin este to neznamena ze to nemozno pouzit ako standalone. takze robit rozdiely medzi GTR3 a inymi SW je z tohoto pohladu irelevantne a nezmyselne. Ja vravim skusat ,skusat ,skusat vsetko k comu sa clovek dostane, lebo tych SW je uz take enormne mnozstvo ze sa s toho davno neda vykorculovat nejakym kratsim zoznamom. Ja osobne oblubujem efekty od TCworks ale ani spominane waves nie su zle. Kazdemu podla chuti a moznosti. treba si vyskusat a potom pouzivat to co cloveku sadne zvukovo a uzivatelskym rozhranim. (a pouzivat to aspon taku dobu aby clovek mohol raz povedat: "viem co od toho Sw mozem ocakavat"
filozof2
 
Příspěvky: 666
Registrován: sob úno 14, 2009 16:21
Bydliště: poprad

Příspěvekod janek2 » pon led 14, 2013 00:03

Mam pocit ze treba pdotnkut jednu vec: ak chces orezat spicky PRED zvukovou kartou, tak potrebudes HARDVEROVY kompresor, program alebo plugin ti nepomoze. Jediny rozdiel ktory ta zaujima je ci je to PRED (hw) alebo ZA (sw) a/d prevodnikom. Je uplne jedno ci je to samostatny program alebo VST, na kvalitu to nema vplyv.

Pokial mas rozumnu zvukovku (24 bit rozlisenie, rozumny predzosilovac, rozumny prevodnik, v zasade asi cokolvek lepsie ako onboard) tak by si nemal potrebovat hw kompresor. Treba tipnut ako asi bude hlasna najhlasnejsia pasaz, nechat si trochu rezervu pre strycka prihodu a podla toho nastavit hlasitost.

Pokial nie si ostrielany veteran, je bezpecnejsie nahrat spev BEZ kompresora, a komprimovat az po nahravani - ked sa seknes pri nastavovani, budes to moct kedykolvek opravit (ak to mas nahrate aj s kompresorom, musis to znova prespievat).

V kazdom pripade, ak prepalis prevodnik, ziadny sw kompresor ti to uz neopravi. Naopak, ak ti to prejde v poriadku cez prevodnik, v sw to tazsie prepalis.

Keby si chcel predsa HW kompresor, z lacnejsich su celkom pouzitelne DB 166XL/266XL.
zvukari.sk - ozvuèenie, nahrávanie
janek2
 
Příspěvky: 196
Registrován: sob dub 19, 2008 13:47
Bydliště: BA

Příspěvekod Rudko7 » pon led 14, 2013 15:48

Ja mam zvukovku M-audio fast track ultra 4 vstupova a mikrofon Rode NT 1000 priamo pripojim z XLR kablom do zvukovky. Napriklad ked nahravam akusticke gitary tak je vsetko OK ale akonahle idem nahravat spev (nocna mora) tak sloha od refrenu su dost odlisne v decibeloch (asi zla technika spevu?) a kompresor to jak tak vyrovna ale ked do spevu pustim nastroje tak mi vyskakuje CLIP na refrenoch a na slohe je potichu a taky nevyrazny (ako keby bol v pozadi spev). Poradte alebo podelte sa ako nahravate spev. :D Dik
Rudko7
 
Příspěvky: 13
Registrován: čtv zář 25, 2008 14:31
Bydliště: HC

Příspěvekod Rudko7 » pon led 14, 2013 15:49

Ja mam zvukovku M-audio fast track ultra 4 vstupova a mikrofon Rode NT 1000 priamo pripojim z XLR kablom do zvukovky. Napriklad ked nahravam akusticke gitary tak je vsetko OK ale akonahle idem nahravat spev (nocna mora) tak sloha od refrenu su dost odlisne v decibeloch (asi zla technika spevu?) a kompresor to jak tak vyrovna ale ked do spevu pustim nastroje tak mi vyskakuje CLIP na refrenoch a na slohe je potichu a taky nevyrazny (ako keby bol v pozadi spev). Poradte alebo podelte sa ako nahravate spev. :D Dik
Rudko7
 
Příspěvky: 13
Registrován: čtv zář 25, 2008 14:31
Bydliště: HC

Příspěvekod janek2 » pon led 14, 2013 16:38

Kde ti vyskakuje CLIP v refrene? na mastri?

Mas niekolko moznosti:

1. najjednoduchsia: pri spievani refrenu sprav krok dozadu alebo spievaj trochu bokom (nemusis mavat mikrofonom ako Sindlerova, ale ilustruje to princip) :)

2. nastav kompresor tak, aby jemne zaberal v slohe, a silne v refrene, a pridaj celkovu hlasitost stopy tak, aby bola vyrovnana s nastrojmi. Ak ti to potom klipuje, daj vsetky stopy tichsie. Davaj pozor aby si refrenny prilis neprekomprimoval.

3. nakresli si automatizaciu, tak aby v refrenoch isla hlasitost dole, a v stopach hore.

4. kombinacia predosleho

Ak niekde na web nahras ukazku co si nahral a kde mas problem, mozno ti niekto presnejsie poradi co mas robit.
zvukari.sk - ozvuèenie, nahrávanie
janek2
 
Příspěvky: 196
Registrován: sob dub 19, 2008 13:47
Bydliště: BA

Příspěvekod filozof2 » pon led 14, 2013 16:56

Nuz nerovnomernosti su sice normalne ale az takto by to nemalo byt. Moze to byt aj tym ze spevak/spevacka spieva refren hlasnejsie "s podioveho zvyku" ale niekto by ich mohol a mal usmernit ak "zlo"zvyky s podia ovplyvnuju nahravanie. Ja osobne napriklad nahravam vzdy priamo bez akychkolvek efektov a kompresory pouzivam az dodatocne a dvojfazovo. najprv lahsou komprimaciou spracujem konkretny vokal ako celok pre konzistenciu a istotu ze to neprezeniem a vysledok ulozim ako novy wav ktory pouzivam dalej v mixazi a povodny cisty spev uz mam len ako zalohu.(samozrejme ten cisty spev uz musi sam osebe byt dost konzistentny aj bez kompresora. Dost konzistentny znamena ziadne spicky ani polozasumene tiche septy. to je primarne dolezite!!!!!! Neskor ked mixujem niekedy "nie vzdy" spracuvavam vokaly po usekoch a nie celkovo, podla potrieb mixu. niekde spev pekne sedi tak to ani velmi nemenim ale ak su pasaze kde je spev utopeny tak potom skusam co je lepsie: skomprimovat spev alebo ubrat nastroje. Ak si ale myslim ze skomprimovany vokal ako celok je v poriadku tak je vzdy rozumnejsie ustrazit instrumenty nez nasilu vytahovat vokal kompresorom. (moj nazor)
filozof2
 
Příspěvky: 666
Registrován: sob úno 14, 2009 16:21
Bydliště: poprad

Příspěvekod Rudko7 » pon led 14, 2013 18:10

Ďakujem janek2 a filozof2 za rady, bude to sposobene asi z "podioveho zvyku" ale vyskusam krok dozadu pri speve :D este raz dik
Rudko7
 
Příspěvky: 13
Registrován: čtv zář 25, 2008 14:31
Bydliště: HC

Příspěvekod Rudko7 » úte led 15, 2013 11:37

Este jedna otazka ktory by ste pop filter odporucili http://www.muziker.sk/studio-podium/mik ... eco-FPOP02 or http://www.muziker.sk/studio-podium/mik ... shure-PS-6 je tak nejaky rozdiel okrem ceny :D alebo aky by ste z tychto http://www.muziker.sk/studio-podium/mik ... pop-filtre odporucili na mikrofon RODE NT 1000 dik
Rudko7
 
Příspěvky: 13
Registrován: čtv zář 25, 2008 14:31
Bydliště: HC

Příspěvekod filozof2 » pát led 25, 2013 12:11

radsej nieco co ni je prilis blizko mikrofona.
filozof2
 
Příspěvky: 666
Registrován: sob úno 14, 2009 16:21
Bydliště: poprad


Zpět na Home Recording

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 6 návštevníků